Lezing na afloop ALV 13 november: Wim van Lankveld spreekt over ‘Het trekpaard in heden en verleden’

Na afloop van de Algemene Ledenvergadering van 13 november zal Wim van Lankveld spreken over ‘Het trekpaard in heden en verleden.’ Zijn geheel vernieuwde verhaal wordt ondersteund door een film met foto- en filmbeelden door Van Lankveld samengesteld in samenwerking met Leo van Veerdonk.

Trekpaarden werden in het verleden voor veel activiteiten gebruikt. Door hun grote kracht en het geduldige karakter waren ze bij uitstek geschikt als trekdieren. Naast de inzet in de landbouw bij het ploegen, werd het trekpaard gebruikt in de mijnen, bij het slepen van bomen in de bosbouw, maar ook in de garnaalvisserij. De voortschrijdende mechanisatie, gestimuleerd door het mannentekort dat optrad tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, ging ten koste van het trekpaard. Maar tot laat na de Tweede Wereldoorlog werd er nog gebruik van gemaakt. Zo werd het zand voor de aanleg van de Pauluskerk op de Hoevenbraak aangevoerd door trekpaarden vanuit Duin. Ook tegenwoordig wordt het trekpaard nog steeds ingezet. Hun kracht, rust en gehoorzaamheid wordt tot op heden zeer gewaardeerd in de men-sport. De paarden worden bijvoorbeeld als vierspan gebruikt tijdens optochten met historische aanspanningen zoals bierwagens en postkoetsen. Ook worden er voor deze rassen speciale trekwedstrijden en -shows georganiseerd waar zij hun prestaties als trekpaard kunnen vertonen.  Van Lankveld zal de filmbeelden van commentaar voorzien.  De lezing vangt aan na afloop van de ALV, rond 21.00 uur in ‘t Spectrum. De toegang is voor zowel leden als niet-leden gratis.