Lezing op 18 december : Paul Glaser vertelt over zijn tante Roosje

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop. Dit is voor hem het moment om op zoek te gaan naar het familiegeheim; het verzwegen lot van tante Roosje.

Op maandag 18 december vertelt hij het waargebeurde en onthutsende verhaal van Roosje, een levenslustige en ondernemende danslerares uit Den Bosch. Wanneer de nazi’s de macht grijpen begint voor Roosje, 25 jaar oud en joodse, een levensgevaarlijk avontuur. Zeker wanneer haar man zich aansluit bij de nazi’s. Het plaatst haar voor dilemma’s waarin zij haar eigen keuzes maakt. Ze wordt slachtoffer van verraad door haar eigen man en de SS neemt haar gevangen. Roosje komt vrij, wordt opnieuw verraden en belandt in een maalstroom van zes concentratiekampen. In Auschwitz geeft ze SS-ers dansles en leert hen bijbehorende etiquette. Roosje leeft met haar hart en vecht met haar verstand. Het is een leven van volharding, liefde en verraad, waarin de verraders haar uiteindelijk niet klein krijgen.

Het indringende verhaal laat zien dat een scherp onderscheid tussen goed en fout niet bestaat in de dagelijkse werkelijkheid van de oorlog. Roosje houdt de regie van haar leven zo veel als mogelijk in eigen hand. Ze communiceert met vriend en vijand, blijft optimistisch en bovenal trouw aan zichzelf. Kort vóór het einde van de oorlog wordt ze uitgeruild tegen drie gevangen genomen Duitse soldaten bij de Deense grens. Met datzelfde optimisme bouwt ze opnieuw haar leven in Zweden op en keert niet meer terug naar Nederland. Het zijn immers niet Duitsers die haar hebben verraden, gevangen gezet en alles hebben afgenomen maar Nederlanders. Ze zegt daarover: ‘Het grootste probleem was niet dat ik als Joodse geboren ben, maar als Nederlandse.’
Tijdens de presentatie krijgt u veel fotomateriaal te zien over Roosjes leven.  In 2010 verscheen het boek “Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje.” De lezing vangt aan om 20.00 uur in ‘t Spectrum. Wethouder Eric van den Bogaard van Meierijstad zal aanwezig zijn, om kennis te maken met onze kring. Voor leden is de entree gratis, voor niet-leden vragen we een bijdrage van € 2,00.