Ad Rooms: Grote gezinnen

Date: 15 January 2018
Time: 20:00  to  22:00

Op 15 januari zal Ad Rooms spreken over grote gezinnen. Tegenwoordig is het gemiddeld aantal kinderen per Nederlands gezin ongeveer 1,7. Als mensen 4 of 5 kinderen hebben, noemen we dat al een groot gezin. Maar vroeger was dit wel anders. Met grote gezinnen werden vroeger huishoudens bedoeld met minimaal acht kinderen, maar Rooms kwam ze ook tegen met 27 of 28 kinderen. Het is een verhaal, waarin ook de nodige anekdotes naar boven komen. Het verhaal wordt geïllustreerd met vele foto’s. Deze lezing zal worden gegeven op maandag 15 januari 2018, in het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel, om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Voor leden is de entree gratis, voor niet-leden vragen we een bijdrage van € 2,00.

Ad Rooms heeft de afgelopen jaren in samenwerking met het Noord-Brabants Museum onderzoek gedaan naar grote gezinnen wat resulteerde in het boek ‘Gezin XXL.
De lezing geeft duidelijkheid over de geschiedenis van grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, wat zijn daarvoor de verklaringen, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol? Aan de orde komt verder hoe grote gezinnen leefden. Wat speelde zich af, hoe beleefden moeder, vader en de kinderen zelf hun eigen jeugd? Hoe ging dat aan tafel, welke afspraken waren er? Hoe reageerde de buitenwacht? Welke afspraken golden en hoe en waar sliepen ze allemaal? Wat kwam er op tafel? Hoe werd de zaak financieel gerund en wat gebeurde er met verjaardagen en op andere feestdagen? Hoe verliep de dagelijkse gang van zaken en was er voldoende kleding? Droegen de gezinsleden elkaars schoenen? Hoe ging dat met baden en wassen? Hoe vermaakten ze zich en gingen ze wel eens op vakantie?
De lezing geeft op al deze vragen wel een antwoord, al was het wel zo dat er op grote gezinnen geen sjabloon is te leggen. Overal werd er wel anders met bijvoorbeeld veel mensen aan tafel om gegaan, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd om gesprongen. Er komen ook ervaringsverhalen van bekende Nederlanders aan de orde, die opgroeiden in grote gezinnen. Het is een verhaal, waarin ook de nodige anekdotes naar boven komen. Het verhaal wordt geïllustreerd met vele foto’s.

Ad Rooms is journalist, auteur en spreker. Geboren op 7 juli 1949 in Kruisland en opgegroeid in een katholiek gezin. Bezocht er de lagere school, was er jarenlang misdienaar en kwam vervolgens op de mulo bij de broeders van Saint Louis in Oudenbosch en daarna op de HBS. Na afstuderen werd hij leerling-journalist bij het Brabants Nieuwsblad en werkte er als redacteur binnen-en buitenland, sportverslaggever, regiojournalist en vervolgens in leidinggevende functies. Sinds eind 1995 schrijft Ad Rooms over het rijke roomse leven.
Ad Rooms was aanvankelijk geen deskundige op het gebied van het katholieke geloof uit die tijden van weleer, maar de afgelopen jaren is hij wel een kenner geworden van alles wat met het rijke roomse leven te maken heeft.