Terug naar Gele Rijders

 

REVOLUTIE

 

Revolutie-dreiging door Toelstra

 

 

Afb.85  Toelstra

 

"In het strijdende Duitsland, maar ook in het neutrale Nederland, vinden onlusten plaats. In de Harskamp zijn er zelfs muiterijen. Ook in de steden Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag heerst er een gespannen toestand. De toestand is precair en wordt veroorzaakt o.a. door gebrek aan levensmiddelen en geld. Er heerst armoede onder een groot deel van de bevol­king, die wegens geldgebrek en de zwaar gestegen "zwarte-markt" prijzen geen extra's aan voedingsmiddelen kan kopen. De S.D.A.P-leider Troelstra probeert munt te slaan uit deze toestand en "hitst" de bevolking min of meer op tot een revolutie".

 

Onder leiding van luitenant J.L. van Dam vertrok op 13 november 1918 een peloton van de "Gele Rijders" uit Schijndel naar Amsterdam om militaire bijstand te verlenen. Later blijkt dat men niet in aktie hoefde te komen. Op 23 november 1918 keerde het peloton dan ook weer huiswaarts.

Volgens Stef Peters zouden er ook "Gele Rijders" bijstand hebben verleend op het Malieveld in Den Haag.

Mevrouw M.W Peters - van Herpen vertelde dat daar ook nog andere Schijndelaren naar toe waren gegaan, o.a. van de Besselaar, alias 'de vlooi'. Deze woonde in de boer­derij die naast het huis van dokter KooIen stond. Ook Harrieke van Liempd - een broer van de vrouw van smid Kemps, Janske genaamd - was van de partij. Verder nog Gijs van Liempd - een broer van Marinuske van Liempd, de koster - en van Janus van Liempd, de architect. Gijs is later naar Eindhoven verhuisd.

 

 

Afb.86  Toelstra

 

 

 

 

 Terug naar Gele Rijders