Terug naar De Pegstukken

 

1. Inleiding

 

Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van korenmolen "De Pegstukken" te Schijndel, in september 1995, is dit boekje ge­schreven over de geschiedenis van de molens in Schijndel, waarvan "De Pegstukken" in het bijzonder. Er is in de loop der jaren veel informatie verzameld over deze geschiedenis, echter is het nooit tot een komplete uitgave gekomen van deze interes­sante feiten. Het jubileum was hiertoe een mooie aanleiding.

 

Het boekje is naast de reeds bekende gegevens, uitgebreid met informatie uit onlangs gepleegd archiefonderzoek in zowel het gemeentearchief, streekarchief, als het archief van de Stichting Molendocumentatie te Amsterdam.

Het onderzoek werd bemoeilijkt door het gegeven, dat het ar­chief van de gemeente Schijndel uit de periode 1810 tot en met 1930 volledig is verbrand, alsmede het grootste deel van het ar­chief uit de periode van 1931 tot en met 1944, tijdens de brand in het oude gemeentehuis van Schijndel op 26 september 1944.

 

Door dit alles ligt het dan ook niet in de bedoeling om volledig­heid te betrachten op dit gebied. Met name sommige van de overige molens moeten het helaas doen met een meer summie­re beschrijving, waarbij opgemerkt dat hier dus nog een werk­terrein braak ligt. Ik heb evenwel een uitgebalanceerde kombi­natie proberen te vinden van zowel tekst- als (niet eerder gepu­bliceerd) fotomateriaal.

 

Duidelijk is in elk geval, dat de in het Brabantse Molenboek ver­melde feiten voor wat betreft de Schijndelse molengeschiedenis achterhaald zijn. Zo spreekt dit boek slechts over vier Schijndel­se molens, terwijl er dit acht zijn geweest. Met het verschijnen van dit boek is de thans bekende informatie voor het nageslacht duurzaam vastgelegd, met daarin een indruk van de interessante Schijndelse molenhistorie.

 

 

 

 

 Terug naar De Pegstukken