Terug naar De Pegstukken

 

2. Beknopte geschiedenis Schijndelse molens

 

Op Schijndels grondgebied hebben door de jaren heen in totaal op acht verschillende plaatsen molens gestaan. Door de tijd heeft Schijndel een groot deel van deze molens weer verloren, al dan niet na reeds tijdens hun bestaan herbouwd te zijn ge­weest, waardoor er heden nog slechts twee komplete molens resteren.

De molens die er niet meer staan kwamen aan hun einde door oorlogsgeweld (3), zware storm (1), brand na blikseminslag (1) en door het simpelweg afbreken (1). De diversiteit qua type molens was redelijk gevarieerd; achtkante bergmolen (1), stan­derdmolen (4), ronde stenen bergmolen (3), waarvan er van het laatste twee zijn overgebleven. In dit hoofdstuk komen alle molens aan de orde voor wat betreft hun geschiedenis.

 

Gedurende de jaren 1895 tot 1914 zijn er zes molens tegelijk in bedrijf geweest, getuige een afbeelding van de topografische kaart uit 1896. In verband met de omvang van de kaart is de "Koeveringse molen", die dicht bij Sint-Oedenrode stond, weg­gelaten op deze afdruk. Van 1914 tot 1933 zijn er zelfs zeven molens tegelijkertijd in bedrijf geweest, hetgeen een geweldig dorpsaanzicht moet hebben gegeven.

 

Voorts is het interessant nog op te merken dat de weinige wel nog aanwezige archiefstukken, zijnde uitvoerige en beredeneer­de verslagen van de toestand van de gemeente Schijndel gedurende de jaren 1851-1935, de volgende aantallen vermelden:

 

1860

1925

 

3

-

boekweitmolens

-

2

graan - / oliemolens

2

-

lijnkoekmolens

-

6

molenaars

1

-

molenmaker

1

-

pelmolen

1

-

run - / schorsmolen

3

4

windkorenmolens

 

De grondslag waarop deze indeling is gebaseerd, alsmede welke molens bedoeld worden, is mij bij nadere bestudering helaas niet duidelijk geworden, vanwege het op dit gebied ontbreken van een beredeneerde toelichting.

 

  

 

 

 Terug naar De Pegstukken