Filmavonden Heemkundekring Schijndel

Op maandag 19 en woensdag 28 september 2022 verzorgt de Heemkundekring Schijndel een filmavond in de podiumzaal in ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De aanvangstijd op beide avonden is 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Zowel leden als andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Omdat dit een extra en bijzondere activiteit is buiten ons reguliere programma en dus ook extra kosten met zich mee brengt, vragen wij aan u en aan andere belangstellenden hiervoor een entreeprijs van € 5,00 per persoon. Een toegangsbewijs kunt u kopen aan de podiumzaal tegen contante betaling.

LET OP: Omdat dit een extra en bijzondere activiteit is buiten ons reguliere programma en dus ook extra kosten met zich mee brengt, vragen wij aan u en aan andere belangstellenden hiervoor een entreeprijs van € 5,00 per persoon. Een toegangsbewijs kunt u kopen aan de podiumzaal tegen contante betaling. Pinnen is niet mogelijk.

 

‘Allereerst een kort filmpje over SchijndelWiki’

SchijndelWiki is een digitale encyclopedie waarin de geschiedenis van Schijndel en zijn inwoners wordt beschreven en geeft iedereen de mogelijkheid zijn of haar kennis over Schijndel met elkaar te delen. SchijndelWiki is niet plaatsgebonden. Schijndelaren die naar elders binnen Nederland zijn verhuisd of zijn geëmigreerd naar het buitenland, kunnen niet alleen SchijndelWiki raadplegen, maar ook hun eigen bijdrage op SchijndelWiki plaatsen. We noemen hier een aantal voorbeelden van informatie die op de website te vinden zijn.  ‘Kaarsen, Kousen, Klompen, Hopteelt, Kunst, Houtteelt, Steenfabrieken, Molens, Verenigingsleven en Onderwijs’.

Maar er staan ook verhalen in over wanneer er elektrisch licht kwam, roofovervallen, stroperijen, kerkhistorie, het kloosterleven, boekpublicaties, molens, archeologische vondsten, waaronder gouden munten, het openbaar bestuur, de zeeheld Jan van Amstel enz.

 

‘Documentaire Ooggetuigen van de Granaatweken’

Vervolgens laten we de documentaire zien over de Granaatweken in Schijndel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vooral tijdens deze Granaatweken van 17 september tot 23 oktober 1944 heeft de bevolking van Schijndel het oorlogsgeweld aan den lijve ondervonden. De vernielingen waren enorm.

Deze documentaire geeft een indringend beeld over deze oorlogsperiode aan de hand van interviews van ooggetuigen en originele foto’s. Ook zijn er bijzondere beelden van Tonnie van Liempd uit Schijndel, piloot van de Fokker C-5 die is neergeschoten bij de Grebbenberg in Rheden. Deze film is gemaakt in 2019 in verband met de viering van 75 jaar Bevrijding.

 

‘Van kerkkaars tot theelichtje over 150 jaar Bolsius 1870-2020’.

 Na de pauze vertonen we de film die de Heemkundekring Schijndel heeft gemaakt over 150 jaar Kaarsenfabriek Bolsius in Schijndel. In verband met Corona konden we deze film nog niet eerder vertonen en beleeft daarmee zijn première. De fabriek werd in 1978 overgenomen door Anton Kristen. In 2007 is zijn zoon Vincent Kristen hem opgevolgd als directeur. In de film komen veel bekende beelden voorbij en verhalen over de familie Bolsius (Bertus en Frits) en de familie Kristen en oud-medewerkers. Een echte aanrader om te komen kijken naar zoveel historie van deze zo bekende kaarsenfabriek die zo veel voor Schijndel heeft betekent en dat nog steeds doet.

Behalve de film heeft archivaris Eduard Thijssen in opdracht van de directie van Bolsius en met ondersteuning van de Heemkundekring Schijndel een prachtig boek gemaakt met als titel: “In het Licht” over de geschiedenis van het familiebedrijf. Dit boek is te koop bij de Heemkundekring Schijndel.

 

Het bestuur