06 mei Documentaire ‘Schijndelse militairen in Nederlands-Indië’ in ’t Spectrum te Schijndel (zondag 15 mei 2022)
Op zondag 15 mei a.s. wordt in ’t Spectrum te Schijndel de documentaire ‘Schijndelse militairen in Nederlands-Indië’ vertoond.
Aanvang: 12.00 uur
Duur: 93 min.
Maker: Toon Verhoeven
Kaartverkoop via de website van ’t Spectrum
Op 4 mei herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we de vrijheid waar we nu nog steeds van mogen genieten.
In Nederlands-Indië duurde de oorlog echter voort en zaten zo’n 120.000 nederlanders en Indische-nederlanders nog in interneringskampen of waren als dwangarbeiders tewerkgesteld. Pas na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tekende Japan de capitulatie maar nog steeds was er geen vrede.
Twee dagen na de capitulatie werd door Sukarno een onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen. De republiek Indonesië was geboren.
Nederlands-Indië werd onder gezag gesteld van de Britse admiraal Lord Mountbatten waardoor de Engelsen verantwoordelijk werden voor de veiligheid van dit land.
Vooral de Pemuda’s, studenten en jongeren, gaven met hun agressieve acties duidelijk te kennen dat men niet zat te wachten op terugkeer van de nederlanders of welke buitenlandse macht dan ook. Voor de 120.000 nederlanders in de Japanse interneringskampen brak een spannende tijd aan. De haat tegen de buitenlanders was zo groot dat men het dringend advies kreeg om in de kampen te blijven.
Op 27 december 1949 kwam er een einde aan deze periode toen Indonesië officieel onafhankelijk werd verklaard. Vijf jaren van strijd gingen hieraan vooraf want Nederland wilde niet zomaar afstand doen van de kolonie. 150.000 Nederlandse militairen waren hierbij betrokken en 150 daarvan kwamen uit het Brabantse Schijndel.
In deze documentaire vertellen ze hun persoonlijke verhaal. Hoe ze werden opgeleid tot militair en na een lange zeereis terecht kwamen in een vreemd tropisch land vol chaos en geweld.
Na thuiskomst in Nederland, vaak na 2 tot 3 jaar, was er geen warm welkom voor hun. Nederland was druk met de wederopbouw en wilde de dekolonisatie van Indonesië zo gauw mogelijk achter zich laten. Daarom worden de Indië-gangers ook wel ‘Het Vergeten Leger’ genoemd.
Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor deze periode uit onze geschiedenis en worden ook op scholen projecten gegeven. De meeste Indië-veteranen zijn inmiddels overleden maar d.m.v. dit soort documentaires zorgen we ervoor dat ze niet vergeten worden.